Библиотека "Бранко Радичевић", основана 11. маја 1962. године, обележила је  54 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у ресторану "Парк".

Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке Народне библиотеке “Ђура Јакшић” из Српске Црње и Народне библиотеке “Јован Дучић” из Сечња са сарадницима, директорке житиштанских Основних школа, представници месних заједница,  Предшколске установе и КПЗ Житиште, секретарка Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге,  директор ЈКСП "Екос", представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник,  дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи.

Директорка Библиотеке, Весна Ћук се у свом обраћању захвалила присутнима што су се одазвали позиву и својим присуством указали част Библиотеци и њеним запосленима и увеличали свечаност и замолила да се минутом ћутања ода почаст преминулом члану Управног одбора Библиотеке, Ранку Миљевићу из Торка.  Захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ "Жарко Зрењанин", Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији "Ситопринт", Клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи.

Светлана Маја Бабић, предсеница Управног одбора Библиотеке се у свом говору осврнула на досадашњи рад Библиотеке “Бранко Радичевић” указаујући на континуитет у раду, на квалитетну набавну политику, разноврсне културно-образовне програме и манифестације које Библиотека организује, на издавачку делатност и на сарадњу са установама културе у земљи и инистранству.

Душица Мандић, виши библиотекар и руководилац Матичног одељења ГНБ “Жарко Зрењанин” је у поздравном писму Библиотеци похвалила труд и жељу запослених да се континуираном и квалитетном  набавком, стручним радом, програмима намењеним деци и одраслима негује и подстиче читање и креативно писање и развија библиотечка делатност у Општини Житиште.

У културно-уметничком делу програма обележено је 30 година од смрти Мирослава Антића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Мике Антића, који је рано детињство провео у Банатском Вишњићеву јер је песников отац, Ненко Антић био учитељ у Основној школи у овом месту. Стихове Мирослава Антића је говорио Првослав Заковски, глумац. На гитари га је пратио Горан Будисављевић, из Банатског Карађорђева.

Тамбурашки оркестар ОШ “Свети Сава” из Житишта под руководством Јове Бабића, професора музичког образовања, је својим наступом увеличао свечаност поводом 54. рођендана Библиотеке “Бранко Радичевић”.

Више фотографија погледајте ( овде )