У организацији Библиотеке „Бранко Радичевић“ и Клуба књиге, у Житишту, 3. авгауста одржани су 15. Књижевни маратон и 5. литерарни сусрети  Бачког Петровог Села, Ирига и Житишта.

Литерарни ствараоци су се окупили у Библиотеци "Бранко Радичевић" где су их срдачном добродошлицом дочекали радници Библиотеке, директорка Весна Ћук и председница Управног одбора Библиотеке Светлана Маја Бабић, чланови и председник Клуба књиге Предраг Радаковић.

Након краћег разговора, упознавања и освежења, учесници су имали пријем код преседника Скупштине општине Житиште, Зорана Касаловића. А у храму Светог Георгија у Житишту их је примио парох администратор Карађорђе Тривуновић и упознао са историјатом храма који је подигнут 1810. године.

Пратећи програм овогодишњег маратона и сусрета била је изложба цртежа Себастијана Кечија из Торка. Изложбу је отворио Константин Гросу, ликовни педагог и карикатуриста из Ечке.

Светислав Травица, уредник књижевног часописа „Тиса“ из Бечеја је представио часопис, а Радивој Шајтинац, књижевник из Зрењанина је говорио о зборнику литерарних стваралаца Општине Житиште „Речи равнице“, који је објављен поводом обележавања 15. годишњице Књижевног маратона. Зборник је објавила Библиотека „Бранко Радичевић“.

Гости манифестације су били чланови Књижевног кружока „Крила“ из Кетфеља, Република Румунија и Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

На 15. Књижевном маратону и 5. Литерарном сусрету Бачког Петровог Села, Ирига и Житишта стихове и афоризме су читали: Јаворка Јоргован, Благоја Чоботин и Јаша Ћирић из Кетфеља, Марија Вујовић, Тихомир Бранков, Ђерђ Лајбер и Ласло Берчек, Светислав Травица  из Бечеја, Јанош Жолнаи из Бачког Петровог Села, Благица Марковић, Зоран Митић и Тодор Бјелкић из Ирига, Маја Пандуров, Милорад Бибин, Жарко Цветић и Глорија Волф из Зрењанина, Аница Гарић из Српске Црње, Борис Стапарац, Миодраг Бркин, Снежана и Драгана Томин из Кикинде, Ђорђе Петровић из Торка, Велемир Грубачки, Предраг Радаковић, Душанка Прибишић, Богдан Кукољ, Драгутин Видачић, и Душан Милићев из Житишта.

Више фотографија погледајте (овде)