Завршна свечаност 16. Књижевног конкурса „Банатско перо“ одржана је у уторак, 18. октобра у Житишту у Библиотеци „Бранко Радичевић“. На свечаности је представљен зборник одабраних радова, кратких прича, песама и афоризама, под насловом "Листање живота". Позиву организатора да учествују у промоцији зборника одазвало се 15 аутора чији су радови одабрани за објављивање. Весна Ћук, директорка Библиотеке и Велемир Грубачки, потпредседник Клуба књиге су присутнима пожелели добродошлицу. Захвалили се свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу и упутили честитке ауторима објављених радова.

Чланови жирија, Александар Бјелогрлић, Радивој Шајтинац и Драгутин Минић Карло су образложили одабране радове и сложили се у оцени да је било много квалитетних радова, који ће нажалост морати да сачекају неку другу прилику. Радивој Шајтинац је констатовао да су песнички прилози били у распону од интимних, емотивних порука, пуних страсног пожртвовања, до посвета минулим поетикама и песницима, од традиције до жестоког експеримента са стилом и изразом, од езотерије до аутосарказма, завичајности и космополитизма.

Драгутин Минић Карло је рекао да су афоризми са овогодишњег конкурса само потврда да су наши људе не само мислећи, него и без длаке на језику.

Диплома „Бело перо“ је додељена: Јелени Кујунџић из Мајура, за причу „Оптимиста“,

“Иви Мунћану из Темишвара за песму „Присени“ и Љубомиру Илићу  из Мале Крсне за афоризам: „Више не живим у мраку. Покварио ми се телевизор.“

Професорка српског језика и књижевности  мр Милана Рајић је надахнутим приказом и насловом „Листање живота“ објединила жанровски разнородан зборник и закључила: „Жива рецепција, овог на почетку распричаног, при средини распеваног, а напослетку заједљивог Зборника – родиће се тек на длановима знатижељних читалаца. Они ће читајући људе од пера, људе од папира приступити  истинском, сублимисаном листању живота.“

Током промоције је отворена и изложба слика са 5. Ликовне колоније КПЗ Жититште. Изложбу је отворила директорка КПЗ Житиште, Едит Сарка. У музичком делу програма учествово је тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ под руководством наставника Јове Бабића.

Библиотека „Бранко Радичевић“ и истоимени Клуб књиге су су завршну свечаност организовали у сарадњи са Општином Житиште, КПЗ Житиште, Туристичком организацијом општине Житиште, јавних предузећа „Екос“ и „Развој“, Мотелом М &Т.

Фотографије можете погледати овде