У среду, 17. октобра 2018, у Библиотеци „Бранко Радичевић“ у Житишту представљен је зборник одабраних радова са 18. Књижевног конкурса „Банатско перо“, „Ватра у пупољцима“. О зборнику су говорили Виктор Шкорић и Аница Гарић, чланови жирија, Милана Рајић, рецензенткиња и Весна Ћук, директорка Библиотеке. Весна Ћук је поздравила присутне, захвалила се свим учесницима овогодишњег конкурса, ауторима одабраних и награђених радова је упутила честитке у име организатора, Библиотеке и Клуба књиге.

Захвалила се члановима жирија, рецензенткињи, Штампарији Ситопринт из Житишта, сарадницима и пријатељима Библиотеке и Клуба књиге на дугогодишњој подршци и сарадњи у реализацији Књижевног конкурса „Банатско перо“.
Велемир Грубачки, потпредседник Клуба књиге је у поздравној речи упутио захвалност и честитке свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу.
У представљању Зборника су учествовали Витомир Ћурчин, добитник дипломе „Бело перо“ за најбољу причу „Љубичица из штрикова“, Биљана Грошин, која је похваљена за песму „Пред сликом“, Радоје Николић, добитник дипломе за најбољи афоризам: „Прихватилишта за псе су потребнија него прихватилишта за људе. Бескућници за сада не уједају.“

Позиву да учествују у представљању Зборника одазвали су се и Предраг Радаковић, Љиљана Фијат, Данијела Милосављевић, Милорад Мартинов, Дајана Грубишић и Милош Пиперски.
Виктор Шкорић, члан жирија за приче, је истакао да су писци кратких прича ове године покушали да истраже орвеловски свет, да се опробају у стилским „вежбама“ (наводници су јер се, дакако, не ради само о „вежбама“), да пишу о носталгичним сећањима (што је тематски најчешћи случај), о хумористичним и саркастичним странама свакодневице, а најбољи су укључили и књижевне алузије и цитатност. Стога се слободно може рећи да кратке приче са овог конкурса покривају широки спектар читалачког укуса и да се за свакога може наћи (по)нешто.
Аница Гарић је одабрала 19 песама за објављивање са овогодишњег конкурса и изразила је своје задовољство што се читајући пристигле песничке радове још једном уверила у моћ речи и песничког изражавања и у сазнање да ће најневиније од свих занимања – поетско стваралаштво, овај свет бар на тренутак учинити лепшим. Прочитала је и песму „Љубав“, коју је прогласила за најбољу песму овогодишњег конкурса, са образложењем да је ауторка, Мирјана Јеротић из Копра, заслужила диплому „Бело перо“ јер је избегла патос и приземност пишући о љубави, незаобилазној песничкој теми.
Милана Рајић, која је дала рецензију за Зборник и наслов, којим је објединила овогодишњи избор објављених радова је истакла: „Када се Зборник сагледа у целости и када га читавог треба подвести под један наслов који га обухвата, а истовремено из њега и проистиче, онда се као посве одговарајуће решење нуди синтагма песника Зорана Додеровића – ватра у пупољцима – али у значајно измештеној метафоризацији.“

У музичком делу програма учествовао је Тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ из Житишта под вођством Јове Бабића, наставника музичког васпитања.
Директорка Културно просветне заједнице Житиште, Едит Сарка, је отворила изложбу слика са 6. ликовне колоније.

Галерију фотографија погледајте на следећој адреси: www.facebook.com