Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас11
mod_vvisit_counterЈуче299
mod_vvisit_counterОве недеље11

СЛАВОМИР ГВОЗДЕНОВИЋ „СА СРПСКОГ ЛИМБА“.

У уторак, 14. фебруара, у Библиотеци, је одржан књижевни сусрет са Славомиром Гвозденовићем, књижевником, професором и друштвеним радником из Темишвара. Његову поезију, и две песничке књиге представили су Јован Зивлак, песник из Новог Сада, Душан Милићев, књижевник из Житишта и Весна Ћук.
Јован Зивлак је истакао да је Славомир Гвозденовић најзначајнији савремени песник српске дијаспоре. У његовој поезији преовлађују националне теме с обе стране Дунава, и румунске и српске, са јаким емоцијама из којих се осећа да је песников прави и истински завичај сам његов језик-српски. Његова поезија је комплексна и није је лако интерпретирати. Она је истовремено и потресни документ и прошлог и садашњег времена живота у Банату, како у румунском тако и у српском делу.
Душан Милићев је представио књигу двојице изузетних књижевних стваралаца на српском језику Славомира Гвозденовића из Темишвара и Петра Милошевића из Будимпеште, „Са српског лимба“ у издању Савеза Срба у Румунији. Књига је написана на српском језику са преводима на румунски, мађарски и енглески. Иако одвојени од матице дубоко су уткали своје целокупно стваралаштво у свеукупни српски књижевни корпус са дубоким и немерљивим трагом и данас представљају, свако на свој начин, значајне српске ствараоце, који су у самом врху свог литерарног стварања и представљају понос српске савремене књижевности. 
Славомир Гвозденовић је прочитао неколико песама из књига „Обраћање Београду“ и „Са српског лимба“, и неколико нових песама за децу. „Књигу Обраћање Београду“ објавило је Удружење књиженика Србије 2015. године. Аутор је ову књигу посветио Београду и Србији. 
Горан Мракић, књижевник, директор Издавачког савета је представио изадавчку делатност Савеза Срба у Румунији, која је изузетно садржајна и квалитетна. Поред књига аутора који живе у Румунији и стварају на српском језику, објављују се и преводи српске класичне и савремене књижевности на румнски језик. Вредно је поменути преводе дела Иве Андрића, Милоша Црњанског, Јована Дучића, Гојка Ђога. 
Савез Срба у Румунији на овај начин чува и негује српску културу, језик, историју, обичаје и традицију српског живља румунског дела Банaта.

 

НОВОГОДИШЊИ КЊИЖЕВНИ МАТИНЕ

Оцена корисника: / 1
ЛошеНајбоље 

Библиотека “Бранко Радичевић” и Клуб књиге су осми пут организовали Новогодишњи књижевни матине. Овим сусретом са литерарним ствараоцима из Српске Црње, Зрењанина, Новог Милошева и Житишта, организатори су члановима, пријатељима и сарадницима Библиотеке и Клуб књиге желели да се захвалиле на подршци коју су им пружали током 2016. године. Да им пожеле срећну и успешну нову године, да предстојеће празнике проведу у радости, љубави и миру. Весна Ћук је представила књигу поезије Анице Гарић „Када се око боји вране“. Аница Гарић је директорка Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ из Српске Црње и ово је њена трећа књига песама. Ауторка је себе и своје стваралаштво представила читањем песама, а на крају промоције је свима поклонила по примерак збирке песама „Када се око боји вране“. Виктор Шкорић из Новог Милошева је прочитао песму Душана Васиљева „Ноћ“ и тиме најавио представљање своје књиге есеја „Магле. Ноћ и Жице“ о песнику Душану Васиљеву у Житишту почетком 2017. године. У наставку Новогодишњег матинеа своје песме су читали и Урош Павлов из Српске Црње, Маја Пандуров из Зрењанина и чланови Клуба књиге „Бранко Радичевић“ Велемир Грубачки, Душанка Прибишић и Предраг Радаковић. На почетку Новогодишњег књижевног матинеа отворена је изложба слика Јоване Бабић, ученице 7. разреда ОШ „Свети Сава“ из Житишта.

 

НОВОГОДИШЊИ МИНИ САЈАМ КЊИГА

Библиотека "Бранко Радичевић" у сарадњи са Издавачком кућом "Лагуна" организује Новогодишњи мини сајам књига. У понуди су нова "Лагунина" издања за децу и одрасле. Kњиге Светислава Басаре, Паула Коеља,  Хелен Филдинг, Уроша Петровића, Славише Павловића, Змајева ризница, бајке, сликовнице и бојанке за децу и одрасле. Пожелите срећне божићне и новогодишње празнике својим најмилијима добром књигом!

 

СУСРЕТ СА ЧЛАНОВИМА КЊИЖЕВНОГ КРУЖОКА „КРИЛА“ ИЗ КЕТФЕЉА

У четвртак, 10. новембра са почетком у  11 часова, у Библиотеци „Бранко Радичевић“ у Житишту одржаће се књижевни сусрет са члановима Књижевног кружока „Крила“ из Кетфеља, Република Румунија. Организатори сусрета су Библиотека и Клуб књиге. Улаз слободан. ДОБРОДОШЛИ!

 

БИБЛИОТЕКА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ НА САЈМУ СРПСКЕ КЊИГЕ У ТЕМИШВАРУ

Библиотека „Бранко Радичевић“ ће учествовати на Мини сајму српске књиге, 4. и 5. новембра у Темишвару у оквиру једанаесте манифестације „Дани српске културе у Темишвару“, која се одржава од 30. октобра до 30. новембра. Ова значајна културна манифестација, коју организује Савез Срба у Румунији, одржава се уз подршку Министарства културе Републике Румуније и њеног Департмана за међуетничке односе у Букурешту, заједно са Генералним конзулатом Републике Србије. У наредних месец дана Темишвар ће бити центар српске културе јер ће бити одржане ликовне изложбе, изложбе уметничке и архивске фотографије, књижевне вечери, салон књиге, позоришне представе, филмске пројекције, јавне трибине, концерти духовне и народне музике и фолклора. Од ове године, на Мини сајму српске књиге издавачи и књиге објављене у Србији, биће представљени по регионима, областима. Своја издања ће ове године представити издавачи из Војводине, а међу њима и Библиотека „Бранко Радичевић“ из Житишта. Библиотека је са издаваштвом почела да се бави 1996. године и објавила је до сада 126 наслова различитих жанрова, историјске, географске и спортске монографије, песничке и прозне књиге, есеје, књиге за децу, фотомонографије. Библиотека ће своју издавачку делатност представити са 35 наслова.

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "ОСЕЋАЊЕ ПРИНЦИПА"

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта срдачно Вас позивају на промоцију књиге Љиљане Фијат „ОСЕЋАЊЕ ПРИНЦИПА“. Промоција ће се одржати у четвртак, 3. новембра 2016. године у 18:00 часова у библиотеци у Житишту. Учествују: Мирјана Штефаницки-Антонић, Игор Станковић, Весна Ћук и ауторка. У музичком делу програма учествују Гордана Станковић и Золтан Гајдош, корепетитор Балета Српског народног позоришта. Улаз је слободан. Добродошли.

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 23