Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас17
mod_vvisit_counterЈуче299
mod_vvisit_counterОве недеље17

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ У КЕТФЕЉУ

У суботу, 22. октобра, у Кетфељу, (Ђелу), Република Румунија, одржан је састанак српских књижевних кружока из Србије и Румуније. Организатори сусрета су Књижевни кружок „Крила“ и МО Савеза Срба из Румуније из Кетфеља. Учествовали су књижевни ствараоци и културни посленици из Житишта, Кикинде, Зрењанина, Сечња, Кетфеља, Темишвара, Варјаша. На почетку сусрета, у цркви Светог Јована Претече, свештеник Благоја Чоботин је одао помен свим преминулим члановима књижевних кружока. У наставку програма, Јаворка Марков Јоргован, руководилац Кружока, је говорила о раду Књижевног кружока „Крила” у 2016. години. Кружок је основан пре 37 година и окупља књижевне и литерарне ствараоце из Кетфеља, Варјаша и суседних места у којима живе Срби. Она је истакла да је овај кружок један од ретких који је активан, поготово у времену када се читање, писање и литерарни рад на матерњем, српском, језику све мање вреднује и исправно говори у њиховом окружењу. Поред редовног окупљања, објављивања и представљања књига, организовања изложби и књижевних сусрета, редовно се сећају својих чланова на меморијаланом скупу “Влада Барзин”. Све присутне су поздравили и Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и Славољуб Аднађи, посланик у румунском парламенту. У другом делу програма, под називом „Сусрети на граници“ своје радове су читали књижевни ствараоци, учесници сурета. Поред домаћина, Славомира Гвозденовића, Горана Мракића, Иве Мунћана, Јаше Ћирића, Србољуба Мишковића, радове су читали и: Душан Милићев, Драгутин Видачић и Велемир Грубачки из Житишта. Зоран Славић и Гавра Влашкалин из Зрењанина, Слободан Мандић из Сечња, Марија Танасков и Драган Страјнић из Кикинде. Договорено је и дружење са члановима кружока „Крила“ из Кетфеља у Житишту, у првој половини новембра.

 

ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „ЛИСТАЊЕ ЖИВОТА“

Завршна свечаност 16. Књижевног конкурса „Банатско перо“ одржана је у уторак, 18. октобра у Житишту у Библиотеци „Бранко Радичевић“. На свечаности је представљен зборник одабраних радова, кратких прича, песама и афоризама, под насловом "Листање живота". Позиву организатора да учествују у промоцији зборника одазвало се 15 аутора чији су радови одабрани за објављивање. Весна Ћук, директорка Библиотеке и Велемир Грубачки, потпредседник Клуба књиге су присутнима пожелели добродошлицу. Захвалили се свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу и упутили честитке ауторима објављених радова.

Чланови жирија, Александар Бјелогрлић, Радивој Шајтинац и Драгутин Минић Карло су образложили одабране радове и сложили се у оцени да је било много квалитетних радова, који ће нажалост морати да сачекају неку другу прилику. Радивој Шајтинац је констатовао да су песнички прилози били у распону од интимних, емотивних порука, пуних страсног пожртвовања, до посвета минулим поетикама и песницима, од традиције до жестоког експеримента са стилом и изразом, од езотерије до аутосарказма, завичајности и космополитизма.

Драгутин Минић Карло је рекао да су афоризми са овогодишњег конкурса само потврда да су наши људе не само мислећи, него и без длаке на језику.

Диплома „Бело перо“ је додељена: Јелени Кујунџић из Мајура, за причу „Оптимиста“,

“Иви Мунћану из Темишвара за песму „Присени“ и Љубомиру Илићу  из Мале Крсне за афоризам: „Више не живим у мраку. Покварио ми се телевизор.“

Професорка српског језика и књижевности  мр Милана Рајић је надахнутим приказом и насловом „Листање живота“ објединила жанровски разнородан зборник и закључила: „Жива рецепција, овог на почетку распричаног, при средини распеваног, а напослетку заједљивог Зборника – родиће се тек на длановима знатижељних читалаца. Они ће читајући људе од пера, људе од папира приступити  истинском, сублимисаном листању живота.“

Током промоције је отворена и изложба слика са 5. Ликовне колоније КПЗ Жититште. Изложбу је отворила директорка КПЗ Житиште, Едит Сарка. У музичком делу програма учествово је тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ под руководством наставника Јове Бабића.

Библиотека „Бранко Радичевић“ и истоимени Клуб књиге су су завршну свечаност организовали у сарадњи са Општином Житиште, КПЗ Житиште, Туристичком организацијом општине Житиште, јавних предузећа „Екос“ и „Развој“, Мотелом М &Т.

Фотографије можете погледати овде

 

ЗАВРШНА СВЕЧАНОСТ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА "БАНАТСКО ПЕРО 2016"

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта, у сарадњи са Културно просветно заједницом и Туристичком организацијом општине Житиште, срдачно Вас позивају на завршну свечаност Књижевног конкурса "Банатско перо 2016“. Свечаност ће се одржати у уторак, 18. октобра 2016. године, у 17:30 часова, у сали на спрату изнад библиотеке у Житишту.

Програм:

17:30  Отварање изложбе ликовних радова са 5. Ликовне колоније КПЗ Житиште

17:45 Промоција зборника „Листање живота“. Говоре: Милана Рајић, Радивој Шајтинац, Александар Бјелогрлић, Драгутин Минић Карло, Весна Ћук и аутори одабраних радова

У музичком делу програма учествује Тамбурашки оркестар ОШ „Свети Сава“ Житиште. Добродошли.

 

ДАНИ СРПСКЕ И У ЖИТИШТУ

Манифестација Дани Српске у Србији по четврти пут биће одржана од 10 до 16. септембра у 15 места у Србији. Житиште ће бити домаћин у уторак 13. септембра када је на програму монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ која описује кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Ова монодрама је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а лик Јанка Катића убедљиво тумачи глумац Александар Дунић у аутентичном костиму српских војвода. Монодрама ће се играти у сали изнад Библиотеке "Бранко Радичевић" у уторак у 18 часова. Поред културног програма Библиотека у Житишту ће на поклон добити 500 књига издавача из Републике Српске.

 

ЗАВРШЕН 16 КЊИЖЕВНИ КОНКУРС "БАНАТСКО ПЕРО"

На овогодишњи Књижевни конкурс Библиотеке "Бранко Радичевић" и Клуба књиге из Житишта, "Банатско перо",  стигло је 1698 радова од 251 аутора - 142 причe, 561 песма и  995 афоризама. Жири, у саставу Радивој Шајтинац, Александар Бјелогрлић и Драгутин Минић Карло, одабрао је радове следећих аутора који ће бити  објављени у Зборнику:

ОДАБРАНЕ ПРИЧЕ:

„Урушена туглара“, Надежде Михајловић из Ниша

„Алекса Радов“, Даринке Крунић Бјелица из Обреновца,

„Шљиве ранке“, Драгана Матејића из Крушевца,

„За једнократну употребу“ Драгана Фелдића из Пожаревца,

„Чико, може једну станицу“ Јована Н. Бундала из Београда,

„Псећи мени“ Веселина Милићевића из Врбаса,

„Вучји дозов“ Душана Милићева из Житишта,

„Старији брат“ Мирослава Средановића,

„Оптимиста“ Јелене Кујунџић из Мајура

„И то је љубав“ Биљане Димитријевић Мартинов из Зрењанина,

„Људи од папира“ Данијеле Милосављевић из Новог Сада,

„А то се дешава другима“ Данијеле Божичковић Радуловић-Миланова, Петровац на Млави,

„Бајка или обична прича“ Мирјане Ђапо из Брчког,

„Не плачи, лудо моја“ Марије Вујовић из Бечеја,

„Место за љубав“ Слободана М. Стефановића из Београда.

ОДАБРАНЕ ПЕСМЕ:

„Присени“ Иве Мунћана из Темишвара,

„Банатско јутро“ Небојше Вукаса из Зрењанина,

„Зрно жита“ Снежане Станојловић Алексић из Новог Сада,

„Удаљавање трага“ Миладина Вукосављевића из Чачка,

„Долази светлост“ Слободана М. Стефановића из Београда,

„Нови правац“ Весне Керечки Шаренац из Батајнице,

„Уздржаним шапатом“ Љиљане Фијат из Новог Сада,

„Промене“ Ђерђа Лајбера из Бечеја,

„Путник“ Маје Јовановић из Дероња,

„Студен храстових шума“ Радована Синђелића из Богатића,

„Свете Меланије манастир“ Радмиле Стојановић из Зрењанина,

„У завичају мом“ Мирјане Трнавац из Прањана,

„Преполовљена пјесма“ Сање Радуловић из Добоја,

„Зора кријумчара“ Милана Драшковића, Нови Београд,

„Појачало за фендер стратокастер или дан који обећава“ Јане Радичевић, Голубовци,

„Simplex“ Катарине Кукурузовић, Београд,

„Жена из излога за одстрел“ Марица Ферхат Беговић, Живинице,

„Ушло у јули дрво зелено“ Ани Стајкове –Ивановне, Пловдив,

„Море и старац“ Јоже Бренчича, Врхника,

„Вечни круг млечног пута“ Александра Сашка Ердег, Суботица,

„Сјећања“ Драгана Вујовића, Цетиње,

„Космет“ Илије Вуковића, Подгорица,

„Михољска сарабанда“ Александра М. Арсенијевића, Београд,

„Маленим словима“ Љубомир О. Вујовић, Београд,

„Нек спава“ Вук Стефановић, Београд,

„Ма нећеш бре“ Драгана Ј. Ристића, Ниш,

„Давно сам пустила птицу ума“ Јелене Марин, Житиште,

„Ко то прича“ Миодраг Лазаревић, Пожаревац,

„Знак, књига, библиотека“ Биљана Грошин, Меленци.

ОДАБРАНИ СУ АФОРИЗМИ:

Љубомира Илића из Мале Крсне,

Витомира Ћурчина из Зрењанина,

Екрема Мацића из Коњица,

Зорана Додеровића из Новог Сада,

Милорада Бибина из Зрењанина,

Младомира Кнежевића из Пожеге,

Павице Вељовић из Сурчина,

Мирослава Средановића из Београда,

Братислава Костадинова из Крушевца,

Драгана Матејића из Крушевца,

Борана Поповића из Церовца,

Игора Кришана из Зрењанина,

Абдурахмана Халиловића –Ахила из Ријеке.

Промоција Зборника, проглашење најбољих радова и додела Диплома најуспешним ауторима биће у другој половини октобра у Житишту.

Организатори се захваљују свима који су узели учешће на овогодишњем књижевном конкурсу а честитке упућују  ауторима чији ће радови бити објављени у Зборнику.

 

5. ПЕСНИЧКА ПЛЕТЕНИЦА и 15. КЊИЖЕВНИ МАРАТОН

У организацији Библиотеке „Бранко Радичевић“ и Клуба књиге, у Житишту, 3. авгауста одржани су 15. Књижевни маратон и 5. литерарни сусрети  Бачког Петровог Села, Ирига и Житишта.

Литерарни ствараоци су се окупили у Библиотеци "Бранко Радичевић" где су их срдачном добродошлицом дочекали радници Библиотеке, директорка Весна Ћук и председница Управног одбора Библиотеке Светлана Маја Бабић, чланови и председник Клуба књиге Предраг Радаковић.

Након краћег разговора, упознавања и освежења, учесници су имали пријем код преседника Скупштине општине Житиште, Зорана Касаловића. А у храму Светог Георгија у Житишту их је примио парох администратор Карађорђе Тривуновић и упознао са историјатом храма који је подигнут 1810. године.

Пратећи програм овогодишњег маратона и сусрета била је изложба цртежа Себастијана Кечија из Торка. Изложбу је отворио Константин Гросу, ликовни педагог и карикатуриста из Ечке.

Светислав Травица, уредник књижевног часописа „Тиса“ из Бечеја је представио часопис, а Радивој Шајтинац, књижевник из Зрењанина је говорио о зборнику литерарних стваралаца Општине Житиште „Речи равнице“, који је објављен поводом обележавања 15. годишњице Књижевног маратона. Зборник је објавила Библиотека „Бранко Радичевић“.

Гости манифестације су били чланови Књижевног кружока „Крила“ из Кетфеља, Република Румунија и Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

На 15. Књижевном маратону и 5. Литерарном сусрету Бачког Петровог Села, Ирига и Житишта стихове и афоризме су читали: Јаворка Јоргован, Благоја Чоботин и Јаша Ћирић из Кетфеља, Марија Вујовић, Тихомир Бранков, Ђерђ Лајбер и Ласло Берчек, Светислав Травица  из Бечеја, Јанош Жолнаи из Бачког Петровог Села, Благица Марковић, Зоран Митић и Тодор Бјелкић из Ирига, Маја Пандуров, Милорад Бибин, Жарко Цветић и Глорија Волф из Зрењанина, Аница Гарић из Српске Црње, Борис Стапарац, Миодраг Бркин, Снежана и Драгана Томин из Кикинде, Ђорђе Петровић из Торка, Велемир Грубачки, Предраг Радаковић, Душанка Прибишић, Богдан Кукољ, Драгутин Видачић, и Душан Милићев из Житишта.

Више фотографија погледајте (овде)

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 8 од 23