Линкови
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас37
mod_vvisit_counterЈуче299
mod_vvisit_counterОве недеље37

ЛЕТОПИС ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У МЕЂИ 1910-2013.

У Међи, 23. јула 2016. године у оквиру обележавање црквене славе Сабор светог Архангела Гаврила и славе Месне заједнице Међа, представљен је Летопис храма светог Архангела Гаврила у Међи. Летопис су приредили Жарко Шојић и Весна Ћук, а објавили су га Библиотека „Бранко Радичевић“ и Штампарија „Ситопринт“ захваљујући доброчинству власника Компаније „BB Trade A. D.“Драгољуба и Дарка Бјелоглава и Драгане и Жарка Шојића, власника Штампарије „Ситопринт“, уз благослов Његовог Преосвештенства господина Никанора, владике епархије банатске.

О Летопису су говорили Рако Томовић, професор Зрењанинске гимназије, Милан Бјелогрлић, директор ГНБ „Жарко Зрењанин“, Дарко Бјелоглав, Жарко Шојић и Весна Ћук. Своје стихове посвећене, Међи и храмовној слави, читала је Љиљана Стајковић.

Летопис се састоји из две свеске: Парохијског летописа у Пардању који се води од 1/14. маја 1910. године, и Летописа српске православне парохије у Међи (пређе српски Пардањ и Нинчићево) од године 1958.

Прва свеска Летописа у Пардању има 144 обележене стране. И у њему су забележени сви важни догађаји од 1910. до 1955. године. Прве стране је исписао парох Бранко Милошевић,  који је на почетку Летописа записао: „Consumatur in brevi explivit tempora multa: У кратко скупљено (књига) (а обухвата) испуњава силно време“, желећи да укаже на значај кратког и језгровитог бележења значајних догађаја и појава за будућа поколења и колективно памћење.

Друга свеска, Летопис српске православне парохије у Међи (пређе Српски Пардањ и Нинчићево) од године 1958. има 193 нумерисане стране. Последњи запис је унет у јулу 2013. године, на 96. страни и односи се на прославу храмовне Славе сабор Светог Архангела  Гаврила. У овом Летопису писано је преко целе стране.

Свештеници који су водили и воде летопис у Пардању, Нинчићеву, Међи, придржавали су се упутстава из Наредбе, која се налази на почетку прве свеске Парохијског летописа у Пардању. А то значи да су бележили важније догађаје који су се односили на цркву, школу, црквену општину и становнике, њихове обичаје и међусобне односе. Поштујући ову Наредбу, сачували су од заборава живот српског живља у Пардању, у Аустроугарској монархији. Сазнајемо како се Велики рат (1914-1918) одразио на живот малог човека на крајњим границама  великог царства, а посебно завршетак рата, јер је Пардањ тек 1924. године припојен новој држави, Краљевини Срба Хрвата и Словенаца. А добио је и ново име –Нинчићево.

А крај Другог светског рата је  Нинчићеву и његовим становницима још једном донео велике промене: отишли су Немци и Мађари а досељени су Срби из Херцеговине, Далмације, околине Лесковца. А место је још једном добило ново име –Међа.

Свештеници су бележили у Летопису и све потоње друштвено-политичке и економске промене у новој држави Југославији. Распад СФРЈ, рат, инфлацију деведесетих, бомбардовање, вишестраначке изборе.

Сачувано је како су се све те велике промене одразиле на становнике ове парохије, и како су се мењали њихови  морални, политички и верски  ставови, економски статус. Али, и како су се све те промене одразиле на свештенике и њихов положај у друштву и на приватни живот. Занимљива су њихова лична запажања и тумачења забележених догађаја и дешавања.

Исцрпна и занимљива статистика о броју становника-православних домова и душа, бракова, рођених, умрлих, крштених је право историјско благо за проучавање локалне историје, образовања, породице, етнологије, обичаја, културног и друштвеног живота.

Значајне су и забелешке о времену, елементарним непогодама, поплавама, јаким зимама и мразевима, сушним летима и изузетно кишовитим пролећима који су утицали на пољске радове и усеве.

У Летопису налазимо и занимљиве историјске податке везане за место Пардањ. Од првог писаног документа у којем се ово место помиње, још 1400. године, и где су 1600. године забележена имена свештеника, учитеља и сеоских старешина-кнезова у Пардању. Број домова и пореских обавезника, рођених и умрлих. Да је Пардањ 1773. означен као српско насеље и имао је 180 домова.

И све ове драгоцене белешке, запажања, документа, историјске чињенице, остале би недоступне јавности, историчарима, читаоцима, мештанима Међе и проучаваоцима завичајне историје да није било власника Штампарије „Ситопринт“, Драгане и Жарка Шојића и Дарка и Драгољуба Бјелоглава, власника компаније „BB Trade A. D.“ . Они су уз Благослов његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора штампали оба летописа и испунили очекивања из Наредбе темишварске епарије из 1908. године:

„За радосну појав сматраће ова епарх. власт, ако некоји од подручног свештенства покушају барем основу летописа овековечити у једној штампаној монографији, која би се имала уз помоћ црквене опћине у првом реду међу школском децом растурити.“

Велики изазов за приређиваче је било прекуцавање бележака и записа. Различити рукописи, начини вођења летописа, јер су свештеници могли „слободно поступати у свом раду“. У летопису има много скраћеница које се односе на црквене веледостојнике, њихова звања и титуле. Неуједначена употреба великог слова у писању почетних слова имена, назива верских празника, цркава, служби и богослужења.

Све ово је изазвало недоумицу- како данашњим и будућим читаоцима приближити летопис који се води више од једног века, а да се задржи и осети дух прошлих времена. И остављено је углавном онако како је и написано. Само су неке речи, које су биле скраћене, написане у пуном облику. Само из једног разлога, да реченица и оно што је забележено буде јасно читаоцима. Можда ће деловати стилски и правописно неуједначено, али и летопис је водило много свештеника.

Сви говорници су истакли да су Штампарија „Ситопринт“, компанија „BB Trade A. D.“ и Библиотека „Бранко Радичевић“ објављивањем Летописа храма светог Архангела Гаврила у Међи, оставарили циљ темишварске епархије: сакупљати, бележити, и сачувати од заборава све важне догађаје за цркву и народ, „ради поуке и подстрека потомству“.

Само на овај начин ћемо сачувати национални идентитет и свест код младих нараштаја, неговати патриотизам, поштовати своје претке и неговати културу историјског памћења.

Након представљања Летописа, присутни су могли да купе Летопис и друго издање монографије Љубице Будаћ „Међа: трагови у прошлости“. Сав приход остварен продајом књига је поклоњен храму Светог Архангела Гаврила у Међи.

Свечаности поводом црквене Славе светог Архангела Гаврила и славе Месне заједнице Међа, присуствовали су и побратими из Модрице код Крушевца. Ова два места се друже и посећују већ 11 година а зближиле су их поплаве из 2005. године које су задесиле Међу.

 

ЗАВРШЕН 22. ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ

У петак, 3. јуна, у Житишту, је одржана завршна свечаност 22. Литерарног конкурса за децу у организацији Библиотеке “Бранко Радичевић”. На Литерарни конкурс су приспела 174 рада:

-на српском језику 130 радова- 49 песама  и прозних радова ученика нижих разреда, и 81   рад ученика виших разреда,

-на мађарском: 26 радова- 6 ученика нижих разреда и 20 виших,

-на румунском: 18 радова- 7 радова ученика нижих разреда и 11 виших.

Учествовале су све житиштанске Основне школе. Све пристигле радове је прочитао и одабрао најбоље, жири у саставу: Душан Милићев, књижевник из Житишта, Ерика Чипа учитељица из Торде, Рамона Секошан, новинарка из Торка. Присутне је поздравила директорка, Весна Ћук. Захвалила се свим учесницима, њиховим наставницима, и Основним школама на дугогодишњој сарадњи, искреној подршци и афирмацији Литерарног конкурса Библиотеке и литерарног стваралаштва деце и младих. Душан Милићев је образложио одабране радове на српском језику и истакао да се у многим радовима осећају најтананији и најинтимнији животни жубори и жамори, искреност и маштовитост што је показатељ дара за писање и предуслов за озбиљније бављење литерарним стваралаштвом.  Ерике Чипа је прегледала радове на мађарском језику и у свом образложењу одабраних радова истакла да су сви радови маштовити, стилски уједначени, тематски разнорсни. Рамона Секошан је одбрала радове на румунском језику и у образложила да су  радови занимљиви, зрели, квалитетни, садржајни. У име локалне управе, присутне је поздравио заменик председника Општине Житиште, Ђорђе Жужа, који је честитао свим учесницима конкурса, наставницима и Библиотеци, који већ трећу деценију путем Литерарног конкурса за децу негују креативно писање житиштанских основаца на матерњем језику- српском, мађарском и румунском. Пригодне награде и књиге, учесницима конкурса и њиховим наставницима уручили су Ђорђе Жужа, заменик председника општине Житиште, Јонел Филип, заменик председника Скупштине општине Житиште и Весна Ћук, директорка Библиотеке.

 

ОБЈАВЉЕН КОНКУРС - БАНАТСКО ПЕРО 2016.

Библиотека и Клуб књиге "Бранко Радичевић" из Житишта објављују Књижевни конкурс БАНАТСКО ПЕРО 2016. за необјављене приче, песме и афоризме. Право учешћа на Књижевном конкурсу имају сви аутори који пишу на српском језику.  Радови се примају до 20. августа 2016. године. Радове слати на адресу: Библиотека"БРАНКО РАДИЧЕВИЋ", Иве Лоле Рибара 1, 23210 ЖИТИШТЕ за "Банатско перо"

УСЛОВИ КОНКУРСА:

1. Прозаисти достављају до три (3) приче, до 80 редова куцаног текста у два  примерка под шифром.

2. Песници достављају до пет ( 5) песама у два примерка под шифром.

3. Афористичари достављају до двадесет (20) афоризама под шифром.

Решење шифре са личним подацима, краћом биографијом, бројем телефона,  мејл адресом, кућном адресом  приложити уз радове у посебном коверту.

НАПОМЕНА:

приче и песме за децу, сатирична и хаику поезија се неће разматрати,

један аутор може конкурисати у сва три жанра- под истом шифром,

радови морају бити откуцани или одштампани, радови приспели на Конкурс, се не враћају, рукописи који не одговарају условима Конкурса неће бити прихваћени, сва права задржава организатор конкурса.

Жири, којег је именовао Организациони одбор, одабраће радове који ће бити објављени у Зборнику, а за најбоље радове ће ауторима ће бити уручене дипломе "Бело перо".

Промоција Зборника и признања ће бити у другој половини октобра 2016. године. За сва обавештења можете се обратити на телефон 023/ 821-275.

 

РЕЗУЛТАТИ 22. ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА ЗА ДЕЦУ БИБЛИОТЕКЕ “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ” ( списак награђених )

На 22. Литерарни конкурс Библиотеке “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ” стигла су 174 рада. На српском језику је било 130 радова-49 песама и прозних радова ученика нижих разреда,и 81 рад ученика виших разреда. На мађарском језику је било 26 радова-6 ученика нижих разреда и 20 виших. На румунском 18 радова-7 радова ученика нижих разреда и 11 виших. Учествовале су све Основне школе из наше општине. Све пристигле радове је прочитао и одабрао најбоље, жири у саставу: Душан Милићев, књижевник из Житишта, Ерика Чипа учитељица из Торде и Рамона Секошан , новинарка из Торка.

Захваљујемо се ученицима, наставницима, директоркама Основних школа, члановима жирија што су узели учешће на 22. Литерарном конкурсу Библиотеке “Бранко Радичевић”. Додела награда ће бити у петак , 3.јуна у 11 часова у Библиотеци, сала на спрату у Житишту.

У наставку текста погледајте имена награђених ученика:

СРПСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ

ПОХВАЛА:
-МАЈА ЈАВОР,IV, МОЈЕ СЕЛО,ОШ “Алекса Шантић”, Р.Тополовац
-ДАРИЈА СУЧЕВИЋ,II,ДОДАЈ МИ СВЕ, ОШ “Свети Сава” Житиште
-АНЂЕЛА МАРКОВИЋ,II,ПЕСМА О МАМИ, ОШ “Милош Црњански”,Српски Итебеј
-МИЛКА АРСИЋ,IV,РАСПУСТ,ОШ “Ђура Јакшић”, Међа

ТРЕЋЕ МЕСТО: 
МАРИНА КНЕЖЕВИЋ, МАЈКА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-ТЕОДОРА ПУДАР,IV,СВИ ПРЕТЕРУЈУ, ОШ “Алекса Шантић”, Р. Тополовац,
-МИЛАН БАРБУЛ,II,МОЈА ШКОЛА,ОШ “Ђура Јакшић”, Бан. Двор

ДРУГО МЕСТО:
ЕНА БОГДАНОВ,II, ГОТОВАНКА И ГОТОВАН,ОШ“Свети Сава”, Житиште
-МИЛИЈАНА ЂУРКОВИЋ,ПЕСМА О МРАКУ,ОШ “Милош Црњански”, Срп. Итебеј

ПРВО МЕСТО:
-НЕДА ГРГИЋ,IV, ПАРАДАЈЗ,ОШ “Ђура Јакшић”, Међа

ПРОЗА
ПОХВАЛА:
-ЈОВАН ДАКИЋ,II,КАКО САМ ПРОВЕО ПРАЗНИКЕ, ОШ “Ђура Јакшић”,Бан. Двор
ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ЈОВАНА ВУКОЈЕВИЋ,IV,ЈЕСЕЊЕ ЈУТРО, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-МИЛИЦА САВИЋ, МОЈА НАЈДРАЖА ЛИЧНОСТ, ОШ “Петар Кочић”; Честерег

ДРУГО МЕСТО:
МИЛИЦА ДРЧА, ПОЗНА ЈЕСЕН, ОШ “Петар Кочић”, Честерег

ПРВО МЕСТО:
НЕМАЊА АЋИМОВИЋ, АЛИСА НА ФАРМИ МАГАРАЦА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег

СРПСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ
ПОХВАЛА:
-АНЂЕЛА КРСТИЋ, IV,ПРИЈАТЕЉ,ОШ “Ђура Јакшић”,Међа
-ДОЛОРЕС ЖИВАНОВ, VIII, ПРИЈАТЕЉСТВО, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ЈЕЛЕНКО ТРИВУНОВИЋ, VII,ШТА СУ ТАЛАСИ МОРА ПРЕМА ВЕТРУ, А ШТА ШУМ МОРА ПРЕМА ПЕСМИ ТРАВА И ПТИЦА, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
- ИВАНА ЈАНКОВ,V,УСПАВАНКА ЗА МОЈУ ЛУТКУ,ОШ “Никола Тесла”, Бан.Карађорђево

ДРУГО МЕСТО:
-НАДА СТОЈАНОВИЋ, СЛОБОДА,ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-ДРАГАНА РАИЛИЋ,VI,НЕДОСТАЈЕШ МИ, ОШ “Алекса Шантић”; Р.Тополовац

ПРВО МЕСТО:
-МАРИЈА ДЕЛИЋ, VII,ШТА ЈЕ СРЕЋА, ОШ “Ђура Јакшић”, Бан.Двор

ПРОЗА
ПОХВАЛА:
-БИЉАНА ПЕТРУ,VII,БУДИМ СЕ, ОШ “Свети Сава”, Житиште
-АЛЕКСАНДРА АЛАВАЊА, VIII,НЕ ТРЕБА СЕ У СРЕЋИ ГОРДИТИ НИ У НЕСРЕЋИ ОЧАЈАВАТИ, ОШ “Никола Тесла”, Бан. Карађорђево

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-БИЉАНА ПИЛИПОВИЋ,V, СЛИКА СЕЛА У СУТОН, ОШ “Никола Тесла”, Бан. Карађорђево
-ОГЊЕН ВОЈНОВИЋ, ДА САМ ЈА, ОШ “Петар Кочић”, Честерег
-НАТАША РОДИЋ,VII,КАД БИ ЈАСТУЦИ ПРОГОВОРИЛИ, ОШ “Свети Сава”, Житиште

ДРУГО МЕСТО:
-ЗДРАВКО АДАМОВИЋ,VIII,СЕЋАЊА ЧЕСТО БОЛЕ, ОШ “Ђура Јакшић”, Међа
-ИСКРА ИЛИЋ,VII,ЈЕДАН СТАРИ ЗАНАТ, ОШ “Свети Сава”, Житиште

ПРВО МЕСТО:
-МИЛЕНКО МАТИЋ,VI,БАЈКА О МАЛОМ ПРИНЦУ, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј


МАЂАРСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРСТ
ПОЕЗИЈА

ПРВО МЕСТО:
- ВИОЛА КОСО,III, ОШ “Ади Ендре”, Торда

ПРОЗА

ДРУГО МЕСТО:
- АКОШ ТОМА,IV,ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРВО МЕСТО:
- АРОН БУДАИ, III, ОШ “Ади Ендре”, Торда

МАЂАРСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ
ПЕСМЕ

ТРЕЋЕ МЕСТО:
-ДАВИД ШИМОН,V,ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ДРУГО МЕСТО: 
-КАРИНА КОСО,VI, ОШ “АДИ ЕНДРЕ”, Торда

ПРВО МЕСТО:
-МЕЛАНИЈА ВИГ:V, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРОЗА
ТРЕЋЕ МЕСТО:
БЕРНАДЕТА РАЦ:V,ОШ “Ади Ендре”, Торда

ДРУГО МЕСТО:
МАРТА САЗ, VI, ОШ “Милош Црњански”, Српски Итебеј

ПРВО МЕСТО:
-АЛИСА КОСО, VI, ОШ “Ади Ендре”, Торда

РУМУНСКИ ЈЕЗИК - НИЖИ УЗРАСТ

-ТРЕЋЕ МЕСТО:НИКОЛ МИЛОШЕВИЋ, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ДРУГО МЕСТО:МАРИН АЛЕКСАНДРУ ФРИШКАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ПРВО МЕСТО: ЛАРИСА ПАНКАРИЋАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак

РУМУНСКИ ЈЕЗИК - ВИШИ УЗРАСТ

-ТРЕЋЕ МЕСТО:ВИКТОР УНГУР, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ДРУГО МЕСТО:ЛАРИСА КИТАРЕСКУ, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак
-ПРВО МЕСТО:АДРИАНА ОКОЛИШАН, ОШ “Ђорђе Кожбук”, Торак

 

БИБЛИОТЕКА У ЖИТИШТУ ОБЕЛЕЖИЛА 54 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Библиотека "Бранко Радичевић", основана 11. маја 1962. године, обележила је  54 године постојања и рада. Ова значајна годишњица обележена је у ресторану "Парк".

Позиву Библиотеке да присуствују овом значајном догађају одазвали су се Светлана Маја Бабић, секретар друштвених делатности Општине Житиште, директорке Народне библиотеке “Ђура Јакшић” из Српске Црње и Народне библиотеке “Јован Дучић” из Сечња са сарадницима, директорке житиштанских Основних школа, представници месних заједница,  Предшколске установе и КПЗ Житиште, секретарка Спортског савеза Општине Житиште, чланови Клуба књиге,  директор ЈКСП "Екос", представници удружења грађана, Радивој Шајтинац, књижевник,  дугогодишњи чланови Библиотеке, поштоваоци књиге и лепе речи.

Директорка Библиотеке, Весна Ћук се у свом обраћању захвалила присутнима што су се одазвали позиву и својим присуством указали част Библиотеци и њеним запосленима и увеличали свечаност и замолила да се минутом ћутања ода почаст преминулом члану Управног одбора Библиотеке, Ранку Миљевићу из Торка.  Захвалила се оснивачу, Општини Житиште, ГНБ "Жарко Зрењанин", Матичном одељењу, основним школама, предшколској установи, КПЗ, месним заједницама, издавачким кућама, Штампарији "Ситопринт", Клубу књиге, удружењима грађана, јавним предузећима, пријатељима и поштоваоцима књиге и Библиотеке на досадашњој сарадњи.

Светлана Маја Бабић, предсеница Управног одбора Библиотеке се у свом говору осврнула на досадашњи рад Библиотеке “Бранко Радичевић” указаујући на континуитет у раду, на квалитетну набавну политику, разноврсне културно-образовне програме и манифестације које Библиотека организује, на издавачку делатност и на сарадњу са установама културе у земљи и инистранству.

Душица Мандић, виши библиотекар и руководилац Матичног одељења ГНБ “Жарко Зрењанин” је у поздравном писму Библиотеци похвалила труд и жељу запослених да се континуираном и квалитетном  набавком, стручним радом, програмима намењеним деци и одраслима негује и подстиче читање и креативно писање и развија библиотечка делатност у Општини Житиште.

У културно-уметничком делу програма обележено је 30 година од смрти Мирослава Антића. Весна Ћук је беседом подсетила присутне на стваралаштво и живот Мике Антића, који је рано детињство провео у Банатском Вишњићеву јер је песников отац, Ненко Антић био учитељ у Основној школи у овом месту. Стихове Мирослава Антића је говорио Првослав Заковски, глумац. На гитари га је пратио Горан Будисављевић, из Банатског Карађорђева.

Тамбурашки оркестар ОШ “Свети Сава” из Житишта под руководством Јове Бабића, професора музичког образовања, је својим наступом увеличао свечаност поводом 54. рођендана Библиотеке “Бранко Радичевић”.

Више фотографија погледајте ( овде )

 

СВЕСКЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Библиотека “Бранко Радичевић”  и Kлуб књиге “Бранко Радичевић” Житиште срдачно Вас позивају на представљање  часописа СВЕСКЕ и Издавачке куће МАЛИ НЕМО из Панчева у четвртак, 21. априла 2016. године у 19 часова у Библиотеци. Говоре: Милан Орлић, диртектор ИK МАЛИ НЕМО и Корнелије Квас, професор Филилошког факултета из Београда. За СВЕСКЕ пишу: Нина Живанчевић, Петја Александрова, Душко Лопандић, Зоран Пеневски, Дејан Симоновић, Миодраг Матицки... ДОБРОДОШЛИ!

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 23